Deelnemers informatie De Hollandse 100 - 2023

Beste deelnemer,

Op zondag 19 maart wordt de 7e editie van De Hollandse 100 verreden. Een oer-Hollands evenement bestaande uit 4 onderdelen:

 • De Hollandse 100: 10 km schaatsen en 90 km fietsen
 • De Halve Hollandse 100: 5 km schaatsen en 45 km fietsen
 • De Junioren 10: 10 km schaatsen voor jeugd onder de 18
 • De Familie/Groeps-estafette: met een team zoveel mogelijk rondjes schaatsen binnen een uur.

En…….

 • Voor het eerst in 2023: In samenwerking met Cactus Carina: De 10 x 10 km Wandel Challenge:
  in maart 10 dagen 10 kilometer lopen waar en wanneer het jou uitkomt. De laatste etappe van deze Challenge zal tijdens De Hollandse 100 starten en finishen bij Thialf.

Het doel van De Hollandse 100 is geld inzamelen voor Lymph&Co, de stichting die aandacht vraagt voor lymfeklierkanker en zich inzet door fundamenteel onderzoek te financieren naar de oorsprong en betere behandelingen van deze ziekte.

Wat fijn dat ook jij meedoet!

En hier dan alles wat je moet en wilt weten voor een succesvolle deelname:

 • Start en finishlocatie
 • Parkeerinformatie
 • Ophalen startbewijs in Thialf
 • Faciliteiten bij start/finish
 • Parcours
 • Route en verzorgingsposten
 • Wedstrijdregels
 • Vragen

Hoewel met de grootst mogelijke zorg samengesteld, kunnen er onderdelen uit deze deelnemersinformatie komende weken nog veranderen. Voor de meest up-to-date informatie verwijzen we je dan ook graag naar onze website en Facebookpagina.

www.dehollandse100.nl en https://www.facebook.com/dehollandse100

We wensen je succes met de laatste voorbereidingen en het fondsenwerven en we zien je graag op 19 maart aan de start.

Team De Hollandse 100

 

 

 

VERZAMELLOCATIE

De Hollandse 100 vindt dit jaar wederom plaats in en rondom Thialf Heerenveen. Dit walhalla voor schaatsers biedt meer dan voldoende parkeerplaatsen en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken.

Adres
Thialf
Pim Mulierlaan 1
8443 DA Heerenveen

Routebeschrijving
A7 richting Heerenveen
A32 richting Heerenveen/Zwolle
Afslag Heerenveen Zuid/Mildam (afrit 10)
Onder aan de afrit rechtsaf, weg volgen tot T-splitsing
Bij T-splitsing gaat u rechtsaf
Aan uw linkerzijde treft u het parkeerterrein van Thialf aan

Openbaar vervoer
Treinen stoppen ten alle tijden bij het station van Heerenveen en vanaf de bijgelegen bushalte kun je Thialf bereiken door verschillende buslijnen te nemen. Er stopt een bus vóór Thialf en er stopt een bus op loopafstand van Thialf, aan de Marktweg. Voor actuele tijden check www.9292.nl.

Eenmaal bij Thialf aangekomen, meld je jezelf in de centrale hal voor het ophalen van je startbewijs. Vervolgens kan je met dit nummer je fiets in het Parc Fermé (fietsenstalling) plaatsen, je omkleden en beginnen aan een eventuele warming-up.

Op de locatie is aanwezig:

 • Consumpties tegen betaling;
 • Kleedruimte en douchegelegenheid;
 • Een beperkt aantal kluisjes, 2 euro munt nodig
 • Schaatsverhuur
 • Vrienden en familie kunnen je aanmoedigen als toeschouwer tijdens De Hollandse 100.

Deze kunnen echter NIET schaatsen tijdens de start van De Hollandse 100, de Junioren 10 en de Familie/Groeps Estafette op de 400 meter baan. De 330 meter baan is wel de hele dag beschikbaar! Ook zijn er gedurende de hele dag 2 kleine ijsbaantjes op het middenterrein open. Op de ene baan kan je over het ijs fietsen met Ice Bikes. Op de andere baan kunnen de kleinere kinderen schaatsen (schaatsrekjes aanwezig).

  

OPHALEN STARTBEWIJS & STARTTIJD

Op zondag 19 maart vinden er 5 verschillende activiteiten bij Thialf plaats: De Hollandse 100 (10 km schaatsen en 90 km fietsen), De Halve Hollandse 100 (5 km schaatsen en 45 km fietsen), Junioren 10 (10 km schaatsen voor jeugd t/m 16 jaar), de Familie/Groeps Estafette (in een uur zoveel mogelijk rondjes afleggen op de schaats) én de laatste etappe van de 10 x 10km Wandel Challenge.

Alhoewel De Hollandse 100 geen wedstrijd is maar een toertocht, hebben we de afgelopen jaren gezien dat de niveauverschillen bij het schaatsen aanzienlijk zijn. Dat is helemaal niet erg, maar om het schaatsonderdeel wat veiliger en soepeler te laten verlopen gaan we komende editie van De Hollandse 100 in 3 heats rijden.

Je wordt van tevoren ingedeeld in een HEAT. Gelieve je aan deze indeling te houden i.v.m. de veiligheid op het ijs.

Schaats jij de 10 kilometer met gemak binnen 20 minuten? Dan mag jij starten in HEAT 3. Alle andere deelnemers aan De Hollandse 100 starten in HEAT 1 of in HEAT 2 en worden door de organisatie ingedeeld.

 • 10:00 – 10:45 uur: Start HEAT 1 De Hollandse 100
 • 10:45 – 11:30 uur: Start HEAT 2 De Hollandse 100 én De Halve Hollandse 100
 • 11:45 – 12:05 uur: Start HEAT 3 De Hollandse 100 (snelle schaatsers, 20 min of sneller)
 • 12:30 – 13:15 uur: Junioren 10
 • 13:30 – 14:30 uur: Familie/Groeps Estafette

Vanaf 08.45 uur ben je welkom om je startbewijs op te halen en verzoeken we alle Hollandse 100 deelnemers van HEAT 1 én 2 (schaatsen EN fietsen) dit uiterlijk 09.30 uur gedaan te hebben. Dan heb je daarna nog voldoende tijd om je klaar te maken voor de start.

De Hollandse 100 en De Halve Hollandse 100

Bij het ophalen van je startbewijs voor de (Halve) Hollandse 100 ontvang je een enveloppe met het volgende:

 • CHIP VOOR TIJDSREGISTRATIE
  Dit is een enkelband en moet voor een juiste tijdsregistratie om de enkel worden gedragen.
  BELANGRIJK! LEVER JOUW CHIP DIRECT NA DE FINISH IN.
  Lymph&Co betaalt een borg voor deze chips. Bij het NIET inleveren van de chip na de fietstocht, wordt een bedrag van € 80,- bij je in rekening gebracht.
 • STARTNUMMER
  Startnummer op de borst:
  Voor de herkenbaarheid als deelnemer moet je het startnummer goed zichtbaar, bij zowel het schaatsen als het fietsen, op de borst dragen. Speldjes in enveloppe
  Stuurbordje voor op je fiets:
  Monteer deze bij het plaatsen van je fiets in het Parc Fermé aan je stuur. Tie Wraps in enveloppe

Bij het ophalen van je startbewijs krijg je ook een plastic zak, zodat je materiaal in het Parc Fermé droog blijft, mocht het onverhoopt gaan regenen.

 

De Junioren 10

Bij het ophalen van je startbewijs voor de Junioren 10 ontvang je het volgende:

 • CHIP VOOR TIJDSREGISTRATIE
  Dit is een enkelband en moet voor een juiste tijdsregistratie om de enkel worden gedragen.
  BELANGRIJK! LEVER JOUW CHIP DIRECT NA DE FINISH IN.
  Lymph&Co betaalt een borg voor deze chips. Bij het NIET inleveren van de chip na de fietstocht, wordt een bedrag van € 80,- bij je in rekening gebracht
 • STARTNUMMER
  Startnummer op de borst:
  Voor de herkenbaarheid als deelnemer moet je het startnummer goed zichtbaar, bij zowel het schaatsen als het fietsen, op de borst dragen. Speldjes in enveloppe

 

De Familie/Groeps Estafette

Bij het aanmelden voor dit onderdeel ontvang je het volgende:

 • EEN STEMPELKAART MET LANYARD 

 

Supporters welkom!

Uiteraard zijn supporters welkom om het evenement te aanschouwen en je aan te moedigen. Gedurende de dag zijn er diverse activiteiten op het middenterrein (Ice Bikes, Parcours Sven Kramer Academie, luchtkussen en in de Brasserie (Kidshoek), treedt het Dweilorkest op en sluiten we rond 16.00 uur De Hollandse 100 af met een optreden van Martin Vincken, het bekendmaken van het opgehaalde bedrag en de overhandiging van de cheque. Dus zorg dat je erbij bent!

 

START

Verzamelen en inrijden op het ijs kan op de 330 en 400 meter ijsbaan. Het startschot van De Hollandse 100 HEAT 1 wordt om 10.00 uur gegeven. Het startschot van De Hollandse 100 HEAT 2 volgt direct na heat 1 om 10.45 uur. Om 11:45 uur is het de beurt aan de snelle schaatsers (20 min of sneller).

LET OP! Handschoenen zijn verplicht bij het schaatsen. Bij het fietsen is een fietshelm verplicht.

Deelnemers die alleen maar fietsen, mogen vanaf 10.30 uur vertrekken. Als organisatie raden wij aan om tijdens het schaatsen ook een (fiets)helm te dragen voor uw eigen veiligheid!

Deelnemers die de activiteiten hebben verdeeld, wisselen onderling de chip en ook het startnummer. Zonder chip GEEN (tijds)registratie dus vergeet de chip niet door te geven zodra je stopt met een onderdeel en iemand anders het overneemt.  

 

SCHAATSEN

We starten deze editie van de Hollandse 100 in 3 verschillende heats. Schaats jij de 10 km in sneller dan 20 minuten, dan mag je in HEAT 3 starten. Alle andere deelnemers worden verdeeld in HEAT 1 en HEAT 2 De Halve Hollandse 100 deelnemers starten in HEAT 2. Je wordt van tevoren ingedeeld in een HEAT. Gelieve je aan deze indeling te houden i.v.m. de veiligheid op het ijs.

Advies is om ook tijdens het schaatsen een (fiets)helm te dragen.

In totaal schaats je 25 rondes (13 rondes bij de Halve Hollandse 100) op de 400 meter baan. Op de 4 schermen rondom de baan komen de namen te staan van de schaatsers die op dat moment de meeste ronden hebben afgelegd. Eén minuut nadat een deelnemer alle ronden heeft afgelegd, verdwijnt deze van het scherm en is er weer plek voor een nieuwe deelnemer.
LET OP!
Je naam verschijnt dus alleen op het scherm als je bijna klaar bent. Houd de schermen dus goed in de gaten!    

Nadat je het schaatsen achter de rug hebt, kan je naast het ijs je schaatsen uittrekken. Daarna is het +/- 100m lopen naar je fiets. Of je dit op je sokken, blote voeten of op schoenen doet is aan jou. Bij het verlaten van het parc fermé wordt gecontroleerd of het fietsstuurbordje correspondeert met je startnummer en of je je fietshelm op hebt. Daarna kan je van start gaan met de fietstocht.

 

FIETSPARCOURS

Start bij Thialf met lus 1 – Kruising Thialf – Start met lus 2 – Finish Thialf

Het gpx. bestand van de route zal via de site te downloaden zijn.

 

FIETSROUTE & VERZORGINGSPOSTEN
(de route wordt in tegengestelde richting gereden t.o.v. 2022)

Het decor van De Hollandse 100 is de provincie Friesland. De fietsroute loopt grotendeels over vrij liggende fietspaden en rustige wegen. Het parcours is echter niet verkeersvrij, dus de verkeersregels die er normaal zijn, gelden ook nu! Het parcours is gemarkeerd met gele routepijlen.

Op drie punten op de route (na 25 km, 45 km en 65 km) is er een verzorgingspost waarvan gebruik gemaakt mag worden. Mocht je als supporter de deelnemers op deze locaties willen aanmoedigen, houd er dan rekening mee dat er beperkte parkeervoorzieningen zijn bij Verzorgingspost #1 en #3. 

Verzorgingsposten:

 1. Verzorgingspost #1: 25 km, aan zijkant h.v. Langedyk 1, Akmarijp, Friesland
 2. Verzorgingspost #2: 45 km, op voorplein bij Thialf
 3. Verzorgingspost #3: 65 km, aan de zijkant t.h.v. de kruising van de Tjongervallei en de Oldeberkoperweg

In het deelnemerspakket zit ook een kaart van het parcours, mocht je onverhoopt een afslag missen. 

Houd in gedachten: De Hollandse 100 is een toertocht en GEEN wedstrijd en heeft GEEN afgezet parcours! 

 

FINISH

Wanneer je over de finish komt, kun je je fiets weer in het Parc Fermé plaatsen. LET OP: Lever direct na de finish je chip in, anders wordt hiervoor een bedrag van 80,- bij je in rekening gebracht. Bewaar wel je startnummer. Deze heb je nodig om aan het einde van het evenement je fiets op te halen. Pas als je startnummer correspondeert met het stuurbordje van je fiets, krijg je deze mee. Na de finish van de laatste deelnemer wordt het opgehaalde bedrag tijdens een feestelijke afsluiting met bekende artiesten gepresenteerd.

Na afloop van het evenement worden de uitslagen van De Hollandse 100 hier gepubliceerd.

 

DE JUNIOREN 10

De Junioren 10 is voor jeugd t/m 17 jaar. De Junioren 10 zal om 12.30 uur starten op de 400 meter ijsbaan. In totaal zal er 10 kilometer geschaatst worden, ieder op zijn of haar eigen tempo en op zijn of haar eigen niveau. Startbewijzen en tijdsregistratiechips kunnen tot uiterlijk 11.30 uur opgehaald worden. Toegang tot het ijs is alleen met nummer mogelijk! In totaal schaatst iedereen 25 rondes. Op de 4 schermen rondom de baan vind je na iedere ronde jouw naam op het scherm met het aantal rondes dat je hebt geschaatst. Op deze manier hoef je je aantal rondes niet zelf bij te houden.  
Handschoenen zijn verplicht bij het schaatsen! Als organisatie raden wij aan om tijdens het schaatsen ook een (fiets)helm te dragen voor eigen veiligheid.

 

DE FAMILIE/GROEPS ESTAFETTE

De Familie/Groeps Estafette zal om 13.30 uur starten op de 400 meter ijsbaan. Het doel van deze Familie/Groeps schaatstocht is om zoveel mogelijk rondjes af te leggen in 1 uur. Elke ronde haal je een stempel. Dit is het bewijs van de afgelegde afstand. Om 14.30 uur sluit de stempelpost en zal de ijsbaan worden opengesteld om nog wat rondes te rijden voor het plezier.
Handschoenen bij het schaatsen zijn verplicht!

 

WEDSTRIJDREGELS/-VOORWAARDEN

 • Deelname aan het evenement is alleen mogelijk na inschrijving via de website www.dehollandse100.nl en na betaling van het inschrijfgeld. Op vertoon van de bevestiging kan het deelnemerspakket op de wedstrijddag worden opgehaald.
 • Het evenement is geen officiële wedstrijd, vandaar dat er te allen tijde de wegenverkeerswet geldt. Je hieraan houden is verplicht voor alle deelnemers.
 • Bij deelname verklaart de deelnemer dat zijn/haar materiaal in fatsoenlijke conditie verkeert, zodat dit geen gevaar oplevert voor andere deelnemers en/of weggebruikers.
 • Bij deelname aan het schaatsonderdeel zijn handschoenen verplicht.
 • Bij deelname aan het fietsonderdeel is een harde fietshelm verplicht.
 • De deelnemer is verplicht om het verstrekte startnummer en de chip voor de tijdsregistratie gedurende het gehele evenement te dragen. Onthoud dat je het startnummer en de chip doorgeeft als je het schaatsen en fietsen verdeeld hebt.
 • Deelname aan het evenement geschiedt op eigen risico.
 • De organisatie is niet verantwoordelijk voor verlies en/of beschadiging van eventuele (persoonlijke) eigendommen.
 • Het door de organisatie verstrekte startnummer dient ongevouwen op de borst te worden gedragen.
 • Het door de organisatie verstrekte stuurbordje dient ongevouwen vóór de start van het schaatsen op de fiets te worden gemonteerd. Pas na het ophalen van de fiets om deze weer mee te nemen mag dit stuurbordje worden verwijderd.
 • Het is niet toegestaan om tijdens het event beelden voor commerciële doeleinden te maken, zonder in het bezit te zijn van de daarvoor geldende accreditatie. Hieronder verstaan wij bijvoorbeeld verkoop van gemaakte beelden aan derden. Accreditatie is tot en met 12 maart 2023 aan te vragen via Marie-José Helle (info@lymph-co.com)
 • De organisatie behoudt zich het recht voor om deelnemers die zich niet houden aan bovenstaande regels te onthouden van deelname.
 • De organisatie behoudt zich het recht voor om het evenement te wijzigen en/of af te gelasten indien zij zich gezien de omstandigheden hiertoe genoodzaakt ziet. Inschrijfgeld wordt niet gerestitueerd wanneer er sprake is van overmacht.

GEBRUIK BEELD- EN GELUIDSMATERIAAL / PORTRET- EN IMAGE

 1. Deelnemer, Deelnemend Bedrijf en/of Bezoeker verleent bij voorbaat onherroepelijke toestemming aan de Organisator voor openbaarmaking en verveelvoudiging van tijdens of rond het Evenement gemaakte foto’s en beeld-/ en/of geluidsmateriaal en dergelijke, waarop de Deelnemer, het Deelnemend Bedrijf en/of de Bezoeker zichtbaar en/of hoorbaar is, zoals nader uiteengezet in lid 2 van dit artikel. Hieronder valt ook het (her)gebruik van deze beelden en/of opnamen in (reclame) uitingen van of vanwege Organisator en/of derden. Het in dit artikel bedoelde gebruik vindt om niet plaats. 
 2. Organisator is gerechtigd om gedurende een Evenement geluids- en/of beeldopnamen van (onderdelen van) het Evenement te (doen) maken, met inbegrip van Deelnemers, Deelnemend Bedrijf en/of Bezoekers. De Deelnemer, het Deelnemend Bedrijf en/of Bezoeker die deelneemt aan een Evenement en/of een Evenement bezoekt:
  • stemt uitdrukkelijk in met opname en/of (her)gebruik – door Organisator en/of partijen die hiervoor toestemming van Organisator hebben verkregen – van naam, stem, portret en /of afbeelding en persona van Deelnemer en/of Bezoeker door middel van al dan niet live uitgezonden en opgenomen audio- en/of beeldopnamen, (her)uitzending of andere vormen van openbaarmaking, verveelvoudiging en/of distributie, op welke wijze en via welke media of technologieën dan ook, nu en/of in de toekomst bekend, voor eigen en/of commercieel gebruik;
  • geeft uitdrukkelijk, onherroepelijk en onvoorwaardelijk toestemming tot het (her)gebruik zoals bedoeld in sub a), voor onbepaalde tijd, wereldwijd en om niet;
  • stelt noch Organisator noch partijen die met toestemming van Organisator gebruik maken van voornoemd beeld- en/of geluidsmateriaal voor al dan niet commerciële doeleinden, aansprakelijk voor het (her)gebruik van dit beeld- en /of geluidsmateriaal;
  • doet jegens Organisator en haar licentienemers uitdrukkelijk afstand van zijn/haar portret- en imagerecht en personarecht voor zover het gaat om audio- en/of beeldopnamen in en rond de evenementenlocatie waarbij Deelnemer en/of Bezoeker persoonlijk herkenbaar is; en
  • erkent dat tevens een videobewakingssysteem operationeel is en gaat ermee akkoord dat door of namens Organisator in het kader van openbare orde en veiligheid audio- en/of beeldopnamen van de Bezoeker en/of Deelnemer gemaakt kunnen worden.
 3. Deelnemer, het Deelnemend Bedrijf en/of Bezoeker erkent dat mogelijke rechten van intellectuele eigendom, waaronder auteursrechten en naburige rechten, met betrekking tot het door of vanwege een Deelnemer, Deelnemend Bedrijf en/of Bezoeker gemaakte beeld- en/of geluidsmateriaal, in onverdeelde eigendom toevallen aan Organisator; de Deelnemer, het Deelnemend Bedrijf en/of de Bezoeker zal op eerste verzoek van Organisator, om niet, de volledige medewerking verlenen aan alle eventuele formaliteiten nodig om een rechtenoverdracht of rechtenverlening anderszins te bewerkstelligen; Organisator is te allen tijde gerechtigd het hier bedoelde door of vanwege de Deelnemer, het Deelnemend Bedrijf en/of de Bezoeker gemaakte beeld- en/of geluidsmateriaal te (doen) gebruiken, op welke wijze dan ook.

 

VRAGEN EN/OF ONDUIDELIJKHEDEN

Mocht je onverhoopt nog vragen hebben, kan je deze mailen naar: info@lymph-co.com.

 

Alléén op de dag van het evenement zijn wij ook mobiel bereikbaar, mocht dat onverhoopt noodzakelijk zijn: 06 – 22 95 46 76

 

Heel veel plezier op 19 maart aanstaande!