Alle deelnemers informatie op een rijtje

Op zondag 17 maart wordt de 5e editie van De Hollandse 100 verreden. Een
oer-Hollandse duathlon bestaande uit twee onderdelen: schaatsen en fietsen.
Het evenement begint met 10km schaatsen en wordt vervolgd door 90km fietsen.

Doel van De Hollandse 100 is geld inzamelen voor Lymph&Co, een stichting die zich inzet tegen lymfklierkanker door onderzoek naar deze ziekte te financieren. 

Wat fijn dat ook jij meedoet met deze actie!

En hier dan alles wat je moet en wilt weten voor een succesvolle deelname:

 • Start en finishlocatie
 • Parkeerinformatie
 • Ophalen startbewijs in Thialf
 • Faciliteiten bij start/finish
 • Parcours
 • Route en verfrissingsposten
 • Wedstrijdregels
 • Vragen

Hoewel met de grootst mogelijke zorg samengesteld, kunnen er onderdelen uit deze deelnemersinformatie komende weken nog veranderen. Voor de meest up-to-date informatie verwijzen we je dan ook graag naar onze Facebookpagina en website.

 www.dehollandse100.nl en https://www.facebook.com/dehollandse100

 We wensen je succes met de laatste voorbereidingen en zien je graag op 18 maart aan de start.

 Namens de organisatie van De Hollandse 100

  

Bernhard van Oranje

Founder Lymph&Co

 

VERZAMELLOCATIE

De Hollandse 100 vindt dit jaar plaats op een nieuwe locatie, namelijk Thialf in Heerenveen. Dit walhalla voor schaatsers biedt meer dan voldoende gratis parkeerplaatsen en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken.

Adres

Pim Mulierlaan 1
8443 DA Heerenveen

 

Routebeschrijving
A7 richting Heerenveen
A32 richting Heerenveen/Zwolle
Afslag Heerenveen Zuid/Mildam (afrit 10)
Onder aan de afrit rechtsaf, weg volgen tot T-splitsing
Bij T-splitsing gaat u rechtsaf
Aan uw linkerzijde treft u het parkeerterrein van Thialf aan

 

Openbaar vervoer
Treinen stoppen te allen tijde bij het station van Heerenveen en vanaf de bijgelegen bushalte kun je Thialf bereiken door verschillende buslijnen te nemen. Er stopt een bus vóór Thialf en er stopt een bus op loopafstand van Thialf, aan de Marktweg. Voor actuele tijden check 9292.nl. 

Eenmaal bij Thialf aangekomen, meld je jezelf in de centrale hal voor het ophalen van je startbewijs. Vervolgens kan je met dit nummer je fiets in het Parc Fermé (fietsenstalling) plaatsen, je omkleden en beginnen aan een eventuele warming-up.

Op de locatie is aanwezig:

 • Consumpties tegen betaling;
 • Kleedruimte en douchegelegenheid;
 • Een beperkt aantal kluisjes, 2 euro munt nodig
 • Schaatsverhuur
 • Vrienden en familie kunnen je aanmoedigen als toeschouwer tijdens De Hollandse 100. Deze kunnen echter NIET schaatsen tijdens de start van De Hollandse100 en de Junioren10 op de 400 meter baan. De 330 meter baan zal alleen gebruikt worden tussen 11.15 en 12.15 uur voor de Familie/Groeps-estafette, daarna is deze ook vrij toegankelijk voor iedereen! Daarnaast zijn er gedurende de hele dag 2 kleinere ijsbanen op het middenterrein open waar kinderen kunnen schaatsen en Curling clinics plaatsvinden.

 

OPHALEN STARTBEWIJS & STARTTIJD

Op zondag 18 maart zijn er 3 verschillende activiteiten bij Thialf aan de gang: De Hollandse 100 (10km schaatsen en 90km fietsen), de Familie/Groeps Estafette (in een uur zoveel mogelijk rondjes afleggen op de schaats) en de Junioren 10 (10km schaatsen voor kinderen t/m 16 jaar)

 • De Hollandse 100 start om 10.00 uur op de 400 meter baan
 • De Familie/Groeps Estafette start om 11.15 uur op de 330 meter baan
 • De Junioren 10 start om 12.30 uur op de 400 meter baan

Vanaf 08.45 uur tot uiterlijk 09.30 uur ben je welkom om je startbewijs op te halen voor De Hollandse 100 (schaatsen EN fietsen). Dan heb je daarna nog voldoende tijd om je klaar te maken voor de start.

 

De Hollandse100

Bij het ophalen van je startbewijs voor De Hollandse 100 ontvang je een enveloppe met het volgende:

 • Een chip voor de tijdsregistratie (LET OP!! Deze moet direct na afloop weer worden ingeleverd!

Bij niet inleveren wordt een bedrag van € 80,- in rekening gebracht).

 • Een startnummer voor de herkenbaarheid als deelnemer; het startnummer goed zichtbaar, bij zowel het schaatsen als het fietsen, op de borst dragen.
 • Een stuurbordje voor op je fiets (monteer deze bij het plaatsen van je fiets in het parc fermé).

Bij het ophalen van je startbewijs krijg je ook een plastic zak, zodat je materiaal in het Parc Fermé droog blijft, mocht het onverhoopt gaan regenen.

 

De Junioren10

Bij het ophalen van je startbewijs voor de Junioren10 ontvang je het volgende:

 • Een chip voor de tijdsregistratie (LET OP!! Deze moet direct na afloop weer worden ingeleverd!

Bij niet inleveren wordt een bedrag van € 80,- in rekening gebracht).

 • Een startnummer voor de herkenbaarheid als deelnemer; het startnummer goed zichtbaar, bij het schaatsen op de borst dragen.

 

 

DE Familie / Groeps Estafette

Bij het aanmelden voor dit onderdeel ontvang je het volgende:

 • Een stempelkaart met lanyard.

 

Uiteraard zijn supporters welkom om het evenement te aanschouwen en je aan te moedigen. Na afloop van het evenement zijn er vanaf 14.30 uur optredens van diverse artiesten en sluiten we rond 16.15 uur De Hollandse 100 af met het bekendmaken van het opgehaalde bedrag en de overhandiging van de cheque. Dus mis dit niet!

 

 

START

Verzamelen en inrijden op het ijs kan op de 330 en 400 meter ijsbaan. Het startschot van De Hollandse 100 zal om 10.00 uur worden gegeven. Handschoenen zijn verplicht bij het schaatsen. Bij het fietsen is een fietshelm verplicht. Deelnemers die alleen fietsen, mogen vanaf 10.45 uur vertrekken. Dit om de snelste deelnemers niet in de wielen te rijden.

Deelnemers die de activiteiten hebben verdeeld, wisselen onderling ook het startnummer.

 

SCHAATSEN

We starten met alle Hollandse 100 deelnemers op de 400 meter baan waarbij de snelle schaatsers vooraan staan en zich opstellen aan de binnenzijde van de baan. De baan wordt gesplitst met pionnen in een snelle baan (binnenste gedeelte) en een langzamere baan (buitenste baan). Zodoende kan iedereen zijn eigen tempo schaatsen en levert dit geen gevaar op voor andere deelnemers. Advies is om ook tijdens het schaatsen je fietshelm te dragen.

In totaal schaats je 25 rondes op de 400 meter baan. Op de 4 schermen rondom de baan vind je de namen van de deelnemers die op dat moment de meeste ronden hebben afgelegd (en dus het eerste klaar zijn). Deze deelnemers verdwijnen van het scherm nadat zij 25 rondens hebben afgelegd. Jouw naam verschijnt dus pas op het bord wanneer je bezig bent aan je laatste ronden. 

Nadat je het schaatsen achter de rug hebt, kan je naast het ijs je schaatsen uittrekken en +/- 100m lopen naar je fiets. Bij het verlaten van het Parc Fermé wordt gecontroleerd of het fietsstuurbordje correspondeert met je rugnummer en of je je fietshelm op hebt. Daarna kan je van start gaan met de fietstocht.

Tijdens de fietstocht zijn er 3 verzorgingsposten ingericht op 26 KM, 45 KM en 70 KM. De route is aangegeven door middel van routeborden langs de kant van de weg en loopt grotendeels over vrij liggende fietspaden. Alles is verhard. Houd er rekening mee dat je te allen tijde de wegenverkeerswet in acht moet nemen en dat een (fiets)helmplicht is! Zonder helm geen start!
Bij verzorgingspost 1 en 3 staat een mobiel toilet.

 

FINISH

Wanneer je over de finish komt, kun je je fiets weer in het Parc Fermé plaatsen. Hier lever je ook gelijk de chip in!! Je startnummer houd je wel nog bij je. Deze heb je namelijk nodig om aan het einde van het evenement je fiets op te halen. Pas als je startnummer correspondeert met het stuurbordje van je fiets, krijg je deze mee. Na de finish van de laatste deelnemer wordt het opgehaalde bedrag tijdens een feestelijke afsluiting met bekende artiesten gepresenteerd.

Na afloop van het evenement worden de uitslagen van De Hollandse 100 hier gepublieerd.

 

PARCOURS/FIETSROUTE .***** OPGELET: AANGEPASTE ROUTE ****  

De weersverwachting voor zondag is zodanig dat de organisatie heeft gemeend een aanpassing te moeten doen in de fietsroute. 
Rekeninghoudend met de temperatuur en de windriching is gekozen voor het volgende alternatief:

1) we beginnen nu met de lus door de bossen i.p.v. de lus langs de meren (we hebben de lussen dus omgewisseld)

2) na 45 kilometer terug bij Thialf kunnen deelnemers zelf kiezen:

 • Nog een keer lus 1
 • lus 2 langs de meren 

 

 

Het .gpx bestand van de route is  via de site te DOWNLOADEN

 

 

ROUTE & VERZORGINGSPOSTEN

Het decor van De Hollandse 100 is de provincie Friesland. De fietsroute loopt grotendeels over vrijliggende fietspaden en rustige wegen. Het parcours is echter niet verkeersvrij, dus de verkeersregels die er normaal zijn, gelden ook nu! Het parcours is gemarkeerd met De Hollandse100-bordjes.

Op drie punten op de route (na 26 km, 45 km en 70 km) is er een verzorgingspost waarvan gebruik gemaakt mag worden. Op verzorgingsposten 1 en 3 vind je een mobieltoilet. Mocht je als supporter de deelnemers op deze locaties willen aanmoedigen, houd er dan rekening mee dat er beperkte parkeervoorzieningen zijn bij Verzorgingspost #1 en #3. 

Verzorgingsposten:

 • Verzorgingspost #1: 26KM, aan zijkant t.h.v. Langedyk 1, Akmarijp, Friesland
 • Verzorgingspost #2: 45KM, op voorplein bij Thialf
 • Verzorgingspost #3: 70 KM, aan de zijkant t.h.v. Heerenveenseweg 3, Oldeberkoop

 

In het deelnemerspakket zit ook een kaart van het parcours, mocht je onverhoopt een afslag missen. 

Houd in gedachten: De Hollandse 100 is een toertocht en GEEN wedstrijd met een afgezet parcours! 

 FAMILIE/GROEPS ESTAFETTE

 De Familie/Groeps Estafette zal om 11.15 uur starten op de 330 meter ijsbaan. Het doel van deze Familie/Groeps schaatstocht is om zoveel mogelijk rondjes af te leggen in 1 uur, waarbij er elke ronde een stempel gehaald moet worden om bewijs te verzamelen van de afgelegde afstand. Om 12.15 uur sluit de stempelpost en zal de ijsbaan worden opengesteld om nog wat rondes te rijden voor het plezier.

Per inschrijving mogen 4 deelnemers de baan op en krijgen maximaal 4 deelnemers een stempelkaart.

Handschoenen zijn verplicht bij het schaatsen!

DE JUNIOREN 10

De Junioren 10 is voor kinderen t/m 16 jaar. De Junioren 10 zal om 12.30 uur starten op de 400 meter ijsbaan. In totaal zal er 10 kilometer geschaatst worden, ieder op zijn of haar eigen tempo en op zijn of haar eigen niveau. Startbewijzen en tijdsregistratiechips kunnen tot uiterlijk 11.30 uur opgehaald worden. Toegang tot het ijs is alleen met nummer mogelijk! In totaal schaatst iedereen 25 rondes. Op de 4 schermen rondom de baan vind je na iedere ronde jouw naam op het scherm met het aantal rondes dat je hebt geschaatst. Op deze manier hoef je je aantal rondes niet zelf bij te houden.  
Handschoenen zijn verplicht bij het schaatsen!

 

WEDSTRIJDREGELS: klik hier

VRAGEN EN/OF ONDUIDELIJKHEDEN

Mocht je onverhoopt nog vragen hebben, kan je deze mailen naar: info@lymph-co.com.

 

Alléén op de dag van het evenement zijn wij ook mobiel bereikbaar, mocht dat onverhoopt noodzakelijk zijn:

06 – 22954676

 

Heel veel plezier op 18 maart aanstaande!

 

 

 

Deelnemers informatie De Hollandse 100 2018 - AANGEPAST Download hier de deelnemers info